Akalasi / Årsager

Hvad skyldes Akalasi?

 

Man har endnu ikke fundet en endegyldig årsag til Akalasi. Men man er nået frem til, at der er primære og sekundære grunde til denne sygdom. Det opleves at patienter med primær Akalasi mangler en specifik celletype (Ganglionceller) i muskelvæggen i spiserøret, som er ansvarlige for afslapningen i den nedre sfinkter (lukkemuskel) under måltiderne.

Degenerative forandringer kan opstå i hele nervekæden, der starter i hjernen, fortsætter gennem hjernestammen, rygmarven, spiserøret og maven.

Dette er bekræftet af patologien (naturvidenskabelig lære om sygdomme) , som har fundet frem til, at der er et tab af Ganglionceller i myenteriske plexus (nerve forbindelser der stimulerer spiserøret).

I hvert fald er det fraværet af nerveimpulser, der øger en funktionel mangel på kontrol i spiserøret og i den nederste lukkemuskel. Denne manglende nervestimulation gør, at den nederste lukkemuskel forbliver spændt og er ude at stand til at slappe af.

Andre sygdomme kan også ligge til grund for udviklingen af Akakasi (sekundær Akalasi); Spiserørskræft, diabetes og Chagas sygdom.

 
    
Akalasiforeningen | CVR: 36137576 | Grønningen 71, 4640 Faxe